“Jongens die drugs dealden zag je overstappen op het handelen in cryptovaluta”, zegt Martin Šarov. Hij werkt met jongeren die te maken hebben met verschillende problemen zoals criminaliteit en radicalisering. “Nu de markt is ingestort zie je dat de jongeren weer bezig zijn met criminele activiteiten.”
Het instorten van de cryptomarkt komt door een aantal schandalen dat een vertrouwenscrisis veroorzaakte bij handelaren in bitcoin en andere cryptovaluta. In 2021 vierde de markt nog hoogtijdagen, maar vanaf het eind van dat jaar dook de koers van de grootste cryptovaluta, de bitcoin, ver in het rood. Eind 2022 bereikte deze zijn dieptepunt. Waar alle crypto’s bij elkaar destijds nog een marktwaarde van rond de drie biljoen dollar vertegenwoordigden, was dat eind 2022 nog slechts 800 miljard dollar. Ondertussen gaan de koersen voorzichtig weer wat omhoog.
Toen de koersen nog een eeuwige stijging leken door te maken, hoorde je in de media het ene na het andere succesverhaal van mensen die stinkend rijk waren geworden door het beleggen in crypto’s. Vooral onder jonge mensen zijn de digitale munten dan populair. 27 procent van hen belegt in cryptovaluta, bleek vorig jaar uit onderzoek van het Nibud en de Rabobank. “Nu zie je dat cryptovaluta minder populair zijn onder jongeren”, zegt Šarov. “Jongeren vinden het toch allemaal te ingewikkeld of ze zijn geld kwijt geraakt.”
Šarov kent veel jongeren die in de problemen raakten door de cryptocrash, “jongeren stopten geld van hun uitkering of zelfs hun studiefinanciering in bitcoin”. Verhalen van jongeren die geld leenden om in de crypto’s te investeren vindt hij het ergst. “Ik ken het verhaal van een jongen die €60.000, - geleend geld investeerde en dat nu kwijt is.”
Ook bij BV Jong de beroepsvereniging voor kinder- en jongerenwerk kennen ze de verhalen.
Oproep
Ben jij iemand die geld heeft verloren door het instorten van de cryptomarkt? Of ben je zelfs in de problemen geraakt doordat je geld bent kwijt geraakt door de crash? Laat het ons weten:
De aantrekkingskracht van bitcoin en andere munten is deels te verklaren door de aanbevelingen van zogeheten finfluencers op sociale media. Dit zijn influencers die financieel advies geven over aandelen en crypto’s. Ze rijden veelal rond in dure auto’s en wonen in prachtige oorden, gefinancierd met hun eigen successen, beweren ze. Zelf zeggen ze overigens geen financieel adviseurs te zijn.
Bekijk hier de video van Pointer Checkt over de finfluencers:
Author: Paul Mitchell
Last Updated: 1703135642
Views: 1352
Rating: 4.1 / 5 (93 voted)
Reviews: 88% of readers found this page helpful
Name: Paul Mitchell
Birthday: 1943-10-05
Address: PSC 2203, Box 4437, APO AA 31241
Phone: +4505656126409073
Job: Forensic Scientist
Hobby: Playing Guitar, Orienteering, Kite Flying, Bowling, Calligraphy, Meditation, Lock Picking
Introduction: My name is Paul Mitchell, I am a lively, courageous, vivid, Colorful, accomplished, ingenious, unyielding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.